Drēgnā oktobra rītā man radās brīnišķīga iespēja piedalīties siltā un smaržu apvītā ekskursijā, kas ir kā radīta cīņai ar rudens vīrusiņiem. Ekskursijā klātienē iepazinu pašmāju audzētāju izloloto Ķiploku pasauli.
Līdzīgi kā Ozolnieku novada sauklī, arī “Ķiploku pasaule” aizsākusies ar saknēm Ozolnieku novada Cenu pagasta Dalbē, bet paplašinoties pārcēlusies pāris kilometrus tālāk, uz Olaines novada Uzvaras Līduma “Annām”.
Annās ekskursijas dalībniekus ar neviltotu entuziasmu sagaida saimniece Antra. Telpas ir siltas, gaišas un smaržo ne tik daudz pēc ķiplokiem, vairāk pēc daudzu garšvielu buķetes.
Ideja par ķiploku audzēšanu bija radusies krīzes laikā, kad, kā jau daudziem, tika zaudēts darbs, un nācās domāt, ko darīt tālāk. Tā kā algots darbs vairs nelikās drošs un ilglaicīgs risinājums, saimniece ar nolēma veidot kaut ko savu, paša veidotu, kur būtu saimnieki un priekšnieki tikai sev. Izpētot dažādus saimniekošanas veidus, interesenta un perspektīva likās ķiploku audzēšana, jo pirms 10 gadiem šajā nozarē nebija lielas konkurences.
Lai padarītu produkciju interesantāku un atšķirīgāku, tika nolemts nodarboties ne tikai ar audzēšanu, bet arī ar pārstrādi. Laika gaitā tika atklātas daudzas garšu un dārzeņu kombinācijas, izstrādātas un izlolotas dažādas receptes. Visi izmantotie dārzeņi un garšaugi tiek audzēti uz vietas, lai nodrošinātu pilnīgi dabīgu un ekoloģisku produkciju.
Kā jau daudziem jauniem ražotājiem, viss tika sākts nelielā saimniecības ēkā. Palielinot ražošanas apjomus, saimniecība tika pārcelta no Dalbes uz Olaines novada Uzvaras līdumu, tika izveidota plaša degustāciju zāle, kā arī iekārtots gatavās produkcijas stends, lai produkciju varētu arī uz vietas apskatīt un iegādāties. Vienā no degustācijas zāles stūriem ir iekārtota ķirbju izstāde, kam ir arī praktisks pielietojums – tos izmanto ķiploku zupas pagatavošanā.
Saimniecībā tiek audzēti ziemas šķirnes ķiploki “Ļubaša”, kas ir izturīgi, ražīgi, pietiekami spēcīgu garšu un aromātu, kā arī labi piemēroti Latvijas klimatam. Lai nonāktu pie šīs izvēles, vairāku gadu garumā tika izmēģinātas dažādas ķiploku šķirnes. Gatavās produkcijas sortiments ir ļoti plašs, sākot ar ķiplokiem, dažādām to variācijām mērcēs un piedevās, beidzot ar ķiploku uzlējumu, ledenēm un svecēm.
Pēc iepazīstināšanu ar saimniecību un tās vēsturi, ekskursantiem tiek piedāvāta degustācija, ko sāk ar izcili smaržīgu un spēcinošu ķiploku zupu, kas gatavota no ķirbja, ķiplokiem un kausētā siera. Zupai ir izteikti maiga garša, un tā ir ļoti piemērota, lai sasildītos un gūtu enerģiju visai dienas pirmajai pusei no mazas, kūpošas un aromātiskas tasītes. Tiek piedāvāta arī ķiploku tēja, kas noteikti ir labs palīgs vīrusu uzveikšanā drēgnajā rudens un ziemas periodā. Ir iespēja pagaršot arī dažādus ķiploku un dārzeņu izstrādājumus, kā piemēram, ‘ķiploknēzi’ (ķiploku majonēzi), ‘rīkļu rāvēju’ (ķiploku, čili un dažādu garšaugu mērce), ķiploku ziedus un dažādiem citām interesantām piedevām, ko novērtētu jebkurš gardēdis.
Pēc gardās degustācijas radās jautājums, kā varētu mazināt ķiploku aromātu pēc šādas iestiprināšanās. Izrādās, ka bieži dzirdētais paņēmiens ar piena dzeršanu aromātu mazināt nelīdzēs, piens tikai atvieglo dedzināšanas sajūtu mutē. Ķiploku aromātu var mazināt ar dažādiem augiem, kas satur dabīgas ēteriskās eļļas, piemēram citronu vai piparmētru.















